добре дошли в моя уеб сайт
Гликемичен индекс е стойност, показваща скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма. В съвременни теории консумацията на храни с нисък гликемичен индекс е основен елемент от успешната диета. ГИ на храните се измерва в условно въведени единици, като се приема, че глюкозата е с индекс 100.

Таблица с гликемичния индекс на храните

ИзделиеГИ
Кроасан67
Вафли76
Понички76
Ябълков сок41
Сок от моркови45
Портокалов сок52
Многозърнест хляб48
Пълнозърнест хляб50
Ръжен хляб64
Бял хляб71
Овесени ядки50
Мюсли56
Корнфлейкс83
Ориз, кафяв55
Ориз, бял58
Просо71
Мляко, пълномаслено27
Мляко ,обезмаслено32
Сладолед61
Череши22
Грейпфрут25
Ябълки38
Круши38
Сливи39
Праскови42
Портокали44
Грозде46
Киви53
Банани54
Диня72
Спагети, бели41
Макарони45
Картофи, сварени56
Картофи, пресни57
Червено цвекло64
Чипс75
Фъстъци15
Сникърс40
Конфитюри и мармалади49
Пуканки55
Желирани бонбони80
Соленки81
Фурми103
Аспержи15
Броколи15
Карфиол15
Краставици15
Патладжани15
Грах15
Маруля15
Чушки15
Спанак15
Домати15
Соя, сварена16
Леща, варена29
Леблебия33
Фасул боб, варен38
Черен боб41
Леблебия, задушена42
Леща, задушена52
Доматена супа, консервирана38
Супа от леща, консервирана44
Супа от черен фасул, консервира64
Супа от грах, консервиран66
Концепцията за ГИ се състои в това да се сведе до минимум производството на инсулин чрез храненето, като се консумират тези храни, които имат нисък гликемичен отговор в организма. Такива храни са тези с нисък ГИ, те запазват нивата на кръвна захар ниска и не предизвикват рязко покачване на инсулина в организма. Докато при тези с висок ГИ започва процес на складиране на излишната захар във вид на мазнини в депата на клетките и напълняване, а свръхпроизводството на инсулин от панкреаса от своя страна води до увреждане на органи, хормонален дисбаланс и редица други неблагоприятни проблеми в човешкия организъм.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.