Гликемичен индекс е стойност, показваща скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма. В съвременни теории консумацията на храни с нисък гликемичен индекс е основен елемент от успешната диета. ГИ на храните се измерва в условно въведени единици, като се приема, че глюкозата е с индекс 100.
Таблица с гликемичния индекс на храните
Изделие | ГИ |
Кроасан | 67 |
Вафли | 76 |
Понички | 76 |
Ябълков сок | 41 |
Сок от моркови | 45 |
Портокалов сок | 52 |
Многозърнест хляб | 48 |
Пълнозърнест хляб | 50 |
Ръжен хляб | 64 |
Бял хляб | 71 |
Овесени ядки | 50 |
Мюсли | 56 |
Корнфлейкс | 83 |
Ориз, кафяв | 55 |
Ориз, бял | 58 |
Просо | 71 |
Мляко, пълномаслено | 27 |
Мляко ,обезмаслено | 32 |
Сладолед | 61 |
Череши | 22 |
Грейпфрут | 25 |
Ябълки | 38 |
Круши | 38 |
Сливи | 39 |
Праскови | 42 |
Портокали | 44 |
Грозде | 46 |
Киви | 53 |
Банани | 54 |
Диня | 72 |
Спагети, бели | 41 |
Макарони | 45 |
Картофи, сварени | 56 |
Картофи, пресни | 57 |
Червено цвекло | 64 |
Чипс | 75 |
Фъстъци | 15 |
Сникърс | 40 |
Конфитюри и мармалади | 49 |
Пуканки | 55 |
Желирани бонбони | 80 |
Соленки | 81 |
Фурми | 103 |
Аспержи | 15 |
Броколи | 15 |
Карфиол | 15 |
Краставици | 15 |
Патладжани | 15 |
Грах | 15 |
Маруля | 15 |
Чушки | 15 |
Спанак | 15 |
Домати | 15 |
Соя, сварена | 16 |
Леща, варена | 29 |
Леблебия | 33 |
Фасул боб, варен | 38 |
Черен боб | 41 |
Леблебия, задушена | 42 |
Леща, задушена | 52 |
Доматена супа, консервирана | 38 |
Супа от леща, консервирана | 44 |
Супа от черен фасул, консервира | 64 |
Супа от грах, консервиран | 66 |
Концепцията за ГИ се състои в това да се сведе до минимум производството на инсулин чрез храненето, като се консумират тези храни, които имат нисък гликемичен отговор в организма. Такива храни са тези с нисък ГИ, те запазват нивата на кръвна захар ниска и не предизвикват рязко покачване на инсулина в организма. Докато при тези с висок ГИ започва процес на складиране на излишната захар във вид на мазнини в депата на клетките и напълняване, а свръхпроизводството на инсулин от панкреаса от своя страна води до увреждане на органи, хормонален дисбаланс и редица други неблагоприятни проблеми в човешкия организъм.